Menu i Alergeny

Gorący Posiłek w Szkole

Szczegóły menu tygodniowego

Data
2024-05-27– 2024-05-31

Poniedziałek

typ posiłkunazwa
zupa* regionalnie: kwaśnica góralska
drugie daniemakaron z sosem serowo-śmietanowym ze szpinakiem
napój do obiadudomowa woda smakowa

*jeżeli jest w zestawie

Wtorek

typ posiłkunazwa
zupa*z fasoli szparagowej
drugie daniekurczak w sosie porowym z ryżem i surówką sezonową
napój do obiadukompot wieloowocowy

*jeżeli jest w zestawie

Środa

typ posiłkunazwa
zupa*krem brokułowy z grzankami
drugie daniekolorowy sznycelek z ziemniakami i surówką
napój do obiadukompot porzeczkowy

*jeżeli jest w zestawie

Czwartek

typ posiłkunazwa
zupa*
drugie danie
napój do obiadu

*jeżeli jest w zestawie
cropped monika grabkowska 345620 1.jpg

Piątek

typ posiłkunazwa
zupa*rosół z zacierkami
drugie daniedorsz z ziemniakami i surówką sezonową
napój do obiadukompot jabłkowo-malinowy

*jeżeli jest w zestawie

Życzymy Smacznego
Zapaszamy do zamówień

Lista alergenów! Do pobrania

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu jaki zawiera:
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2. JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe, orzechy brazylijskie i ich pochodne)
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
13. SKORUPIAKI i produkty pochodne
14. ŁUBIN i produkty pochodne

Alergeny do bieżącego menu – lista do pobrania w formacie PDF poniżej

Pobierz